torsdag 25 mars 2010

Eva Sternberg

I dagens Rapport framträdde Eva Sternberg. En dam i sin bästa ålder – säkert minst 10år yngre än vad jag är, fastän det inte syntes…
Hon uttalade sig ungefär så här (hade ingen bandspelare, tyvärr):
”Ingen man – oberoende av kultur och tid, har någonsin haft ett bra sätt och förståelse för, hur man hanterar ett spädbarn.”
En undersökning har visat att antalet olycksfall med små barn, drastiskt har ökat de senaste åren. Och hennes forskning, eller någon annans, visade otvetydigt att det förmodligen beror på att det i allt större utsträckning är fler herrar hemma och är pappalediga för att ta hand om sina nyfödda tultingar pga av att mor skall fortsätta att jobba i sin karriär (absolut inget fel på det). Och att allt skall vara så himla rättvist och inte vara diskriminerande.
Gubbarna tappar barnen i golvet, förstår inte hur man smörjer de i rumpan, kan inte hålla i dem på rätt sätt när de gråter och på det sätt som de nyfödda intuitivt förstår och uppskattar och har över huvud taget inget bollsinne överhuvudtaget när det gäller hantering av väldigt små barn. För stora händer, för buskiga ögonbryn, för okänsliga fingertoppar, har ingen split vision osv.
Tror du att lammet skulle ty sig till baggen?
”Ingen herre skall någonsin ”befatta sig med” och framförallt inte ha eget personligt ansvar för ett barn som är yngre än 3 år” är hennes slutsats om jag fattade det ungefär rätt. Tufft sagt och säkert en liten och kraftig överdrift.
Men, ursäkta.
Jag tror det ligger något i det hela.
Först en liten parantes.
Kommer ihåg på slut 70-talet och början 80-talet. Unisex och allt var och skulle vara lika och ännu mer lika. De långhåriga nyblivna papporna vägrade att acceptera att bara modern skulle amma så de skaffade sig löstuttar som de fyllde med den dyra och milda moderns mjölk eller satte diflaskan med välling under armhålan och hade bart bröst. Så att Albert skulle älska sin far lika mycket som sin mor.
Tage Danielsson skrev i detta sammanhang om ett par – Rättvisa Rut och hennes gubbe, som alltid delade på allt enligt alla konstens regler och några till, och när gubben drog till slut, berodde det på att Rut sade: ”Nu har jag fött första barnet, så nu får du ta mig tusan se till att föda nästa.”
Det är självklart att kvinnor och män har lika värde, är lika duktiga och lika dumma, skall få samma lön för samma jobb osv, men en man är man och en kvinna är kvinna.
Och det var ju inte så himla länge sedan vi sprang omkring på savannen och försökte i Darwins lära att överleva och utvecklas. Hade det inte då varit klara gränser för vem som skulle göra vad beroende på vad vi var bäst på, så har nog varken du eller jag kommit till världen. Det hade bara betat vildsvin och ännu fler vargar hade härjat här och inte ett postbud hade setts eller någon hemglassbil hade hörts.
Så nu till sammanfattningen.
Var och en gör det den är bäst på och den andre kompletterar. Är hon starkare än vad jag är och älskar att byta däck, så varför hindra henne? Om jag som man njuter av dammsugarens sus och pyset från strykjärnet, låt mig höra det.
Och låt de som är mest lämpade att ta hand om de små, göra det. Så kan vi gubbar vara komplement och stödja våra kära hustrur/mödrar på alla tänkbara sätt. Handla, laga mat, gå ut med barnvagnen när de själva behöver sova osv.
Och när man ammar skall man inte dricka för många öl och GT, så vi tar hand om de också. Givetvis bara för kärleks skull.
Eva Sternberg for President!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar