söndag 21 mars 2010

Är inte journalist ett kvalificerat yrke?

Lyssnar med ett allt större vemod och förtvivlan på de golfkommentatorer som nuförtiden skall ta hand om oss TV-tittare på ViasatGolf.

Göran Zachrisson hörs tyvärr allt färre gånger för varje månad som går och det beror förmodligen på att även han blir äldre för varje dag och han fyllde faktiskt 70 förra året. Och - oss emellan, visst märks även det, tyvärr…
Men ändå är han bäst i konkurrensen. Om det nu är någon konkurrens över huvud taget?
Det verkar inte som om kanalens chefer bryr sig för det finns inte någon naturlig efterträdare över huvud taget, såvitt jag kan se och höra, i alla fall. Och det måste vi få en eller flera snarast.
Och nu till själva punkten och överskriften.
De som numera kommenterar är ju inte journalister som Zacke. De är fd golfspelare – i och för sig på elitnivå, men de kan ju inget om hur man presenterar och kommenterar på ett intressant och givande sätt.
Den i särklass sämste är Johan Ryström. En självgod och egotrippad herre som mera verkar bry sig om sig själv än sina patienter framför TV apparaterna. Glömmer aldrig när han för något år sedan började en sändning med att yvigt presentera sig själv och vad han gjort – alldeles för utförligt, och hade ändå mage att hänvisa till sin hemsida "om ni vill veta ännu mer om mig”…
Han missade ju helt sin arbetsuppgift.
Han har ju också kommit in i trallen: ”Nä - det var en bra chip” (se annat blogginlägg av samme förf) och det förekommer mest hela tiden. ”Go, go, go” om en putt som verkar kort, är ett annat exempel. Och en av just denna dags (21/3) kommentarer: "Scott har nio hål kvar" och slår nu ett inspel ca 90 cm från koppen. Ryström säger "Sköönt." Choi puttar för kort. "Swaarth". Furyk puttar alldeles för långt: "Kom igen!" Svårt par 3 hål. "Vilket äckligt hål!"
"Säger som Furyks pappa, som är Pro, det är svårt att vara perfektionist i golf, för det är så många faktorer som spelar in." ??
Och det finns massor av liknande grodor att uppbringa. Och i många fall en sådan usel behandling av svenska språket, att det klart lyser igenom att han betydligt oftare var på rangen än i skolsalen under terminerna. Alla terminer han gick i skolan!!
Det verkar i stort sätt som om han själv sitter och snackar med sina polare FRAMFÖR TV- apparaten och inte som kommentator BAKOM för att informera svenska folket.
Inget flödigt språk, inga anekdoter och mycket lite extra information som vi inte själva ser och hör. Jag kan läsa att Calle Pettersson ligger –11, för det står det på tavlan som visas på skärmen. Det behöver han inte upplysa om.
Så finns det också några skåningar som inte är så himla mycket bättre de heller. Och i samtliga fall, så är det avdankade golfspelare som fått det stora ansvaret att bibringa oss som betalar 99 svenska kronor extra i månaden för att titta på golf på TV. Och man kan kanske inte begära att dessa herrar och Liv Wollin/Karin Nilsmark, skall kunna klara av jobbet utan någon som helst utbildning för aktuellt arbete. För det verkar de ju inte att ha i alla fall.
Så, kära herrar och damer på ViasatGolf - gräv snarast fram några duktiga sportjournalister som kan spela golf och är intresserade av golf, och låt de ta över huvudansvaret.
Så kan dessa föredettingar kanske bistå med expertkommentarer om det behövs.
Lyssna bara på SVTs skidsändningar med Anders Blomqvist som side kick till Jacob Hård, t ex. Vilken kille och vilken kunskap och vilket bidrag han ger.
Det är grejor det! Så vill vi ha det - även inom golfen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar