onsdag 31 mars 2010

De E´ inget bra...

Det var inte så många år sedan, som jag genast gick och tvättade händerna om jag av misstag hade tagit i en ekologisk gurka i ICA affären.
Idag köper jag nästan bara ekologiska bananer t ex.
”När fan blir gammal blir han religiös” respektive ”man blir aldrig en bra socialdemokrat om man inte var kommunist i sin ungdom”, sa ngn annan på andra kanten för många år sedan.
Kloka tankar i båda visdomsorden förmodligen.
Den mat som vi stoppar i oss idag, är den bra? Jag tror absolut inte det.
Det har blivit ngn slags hysteri att äta fettsnålt så vi inte blir lika tjocka som amerikanarna är. Men vad gör de där borta egentligen?
Jo, de äter nästan bara ”lightprodukter” för att inte bli feta och ju mer de äter av dessa produkter, ju fetare verkar de bli. Och nu har samma epidemi kommit till Sverige. Folk bojkottar mer eller mindre smör, grädde, animaliskt fett och allt som vi åt förr, och köper i stället de industritillverkade Light produkter som saluförs för att du skall spara såväl tid som kilon. Du sparar säkert lite tid men förlorar samtidigt kontrollen över vad du stoppar i dig – och i de flesta fall, går du upp i vikt. Och inte tack vare att du fått mer muskler utan tyvärr i rent fett. Hos oss herrar sätter det sig i kulan där framme och hos de ljuva damerna runt stuss bredvid och rumpa där bak.
Och alla dessa E:n vi får i oss på köpet. E69, E491 och allt vad de heter. Är det bra? Tror absolut inte det. Om du inte har läst Mats- Eric Nilssons böcker ”Den hemlige kocken” resp. ”Äkta vara”, läs dem. Finns idag i pocket på Adlibris.se för väldigt liten peng.
Jag kan inte allt om detta men jag kan så mycket så att jag tror på tesen att ”det de åt för 100 år sedan, det kan du äta idag också”. Inte lika mycket förståss eftersom de rörde mycket mer på sig och således brände betydligt mer än vad vi gör idag.
Och var försiktig med allt som heter kolhydrater i form av mjöl, socker i alla former, för mycket potatis och pasta och ät i stället som våra förfäder. Ta en potatis mindre och ät en fläskkotlett till i stället om du fortfarande känner dig hungrig. Då slipper du blodsockertoppar och -dalar som går upp och ner och som startar massa olyckliga belöningssystem i hjärnan och som lockar ut dig på villovägar i godissugets träsk. Och du kommer garanterat att gå ner i vikt om det är det du önskar. Men framför allt kommer du att må bättre i ditt liv. Och vad är det för fel på det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar