lördag 27 mars 2010

Dags för självransakan?

Bjästa – är en liten kommun utanför Örnsköldsvik. I en högstadieskola så våldtas en 14 årig flicka av en pojke på skolan. Av någon anledning så sätter drevet igång på Facebook och andra nya medier och rykten sprids från ungdomar till äldre, såväl i hemmen som i skolan och till kyrkans breda famn. Den stackars flickan – fastän pojken dömdes i såväl tingsrätt som hovrätt, hängs ändå ut på det mest avskyvärda och grymma sätt som tänkas kan och det går så långt att hon blir tvungen att flytta till annan ort för att fullfölja sina studier. Allt detta har vi sett på TV i Uppdrag Granskning och i nyhetssändningar och läst i tidningar. Så det är idag inget nytt.
Men vad hände egentligen och hur kunde det ske?
Har de nya medierna varit med och orsakat detta? Det fanns enl. uppgift en lokal Facebookgrupp på Internet på hundratals medlemmar som kastade skit på flickan. Och man kunde uttrycka sig hur vulgärt och kränkande som helst – det fanns ingen spärr och ingen censur. Var och en var sin egen (o) ansvarige utgivare.
Och nu när gammelmedierna, (?) som TV tagit upp det hela och klargjort situationen, så har vinden vänt åt andra hållet. Så nu är pojken och hans anhöriga utsatta för samma sak. Och vinden har dessutom blivit till orkan med 90000 medlemmar i en annan Facebook grupp som kastar skit och kommer med de grövsta hotelser.
Du sprider ett rykte till tusentals personer på ett ögonblick.
Både sanna och osanna.
Internet och Facebook och Twitter och allt vad de heter, ger ju möjligheter som tidigare överhuvud taget aldrig har existerat.
Kraften är enorm och den kan slå åt alla håll skoningslöst, som vi har sett.
Hur skall man skydda sig mot detta? Jag har inget svar, tyvärr.

Och så finns det en aspekt till.

Här sitter jag också och bloggar på nätet. Och hoppar på en och annan offentlig person och företeelse.
Men jag tar ingen tid från någon arbetsgivare eftersom jag slutat att arbeta med ålderns rätt.
Hur många andra sitter inte dagligdags på sina kontor och följer alla sina Facebook grupper och deltar i diskussioner eller bara läser vad andra har skrivit? Och Twittar och skickar vanliga mail och kollar vädret till helgen, bokar biljetter till semesterresan och biokvällen, köper och säljer på Blocket och Tradera osv. osv.
Hur många timmar tar det av en normal arbetsdag? 1 eller 2 eller fler?
Man har ju betalt för att ~ 40 timmar i veckan göra något produktivt för företaget - ringa kunder för att boka säljbesök, bokföra, konstruera nästa version, planera för framtidens nya lokaler osv. Om det är 2 tim om dagen så försvinner 25 % av arbetstiden!!
För några få och speciella grupper, kan säkert ett större nätverk vara av godo, men jag är tyvärr fullständigt övertygad om att produktiviteten sjunker drastiskt inom tjänstesektorn i det stora hela.
Vi har ju redan fått en liten vink av den diskussionen genom att ett fåtal företag har stuckit ut hakan och förbjuder användning av t ex Facebook på arbetstid, men det är ännu i sin linda.
Mer kommer, jag lovar.Tänk om Inez Uusmann hade rätt? Internet kanske är en fluga, som snart blåser förbi...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar