onsdag 21 januari 2015

Döhalvan gäller inte

Fick en bok av döttrarna i julklapp. Den heter Den mogna människan. Och då tänker du käre läsare direkt: " då kan den inte handla om denna författare".
Och det stämmer precis, för den handlar om den äldre befolkningen i stort och den har underrubriken "kraften hos den åldrande hjärnan" och med förord av Bodil Jönsson. Den är skriven av Gene D. Cohan, en amerikansk psykiater och pionjär inom den gerontologiska forskningen.
 
Hans forskning, tillsammans med andras, har visat att hjärnceller forsätter att bildas även efter man fyllt 50 och kommit in på döhalvan av livet och att även hjärnkapaciteten hos en äldre hjärna är bättre än hos en yngre i vissa avseenden.
Han pratar bla  om Utvecklingsintelligens. Tidigare har vi hört talas om att man kan mäta IQ (medfödd intelligens) och EQ (emotionell intelligens) men nu har forskarna funnit en tredje form - Utvecklingsintelligens.
För att inte göra det för svårt för er ungdomar, så skall jag försöka sammanfatta på ett begripligt sätt...
Den bygger på att den äldre hjärna använder bägge halvorna samtidigt för att lösa ett problem.
Man talar då om tre olika sätts tänkande 1) relativistiskt tänkande (förmågan att inse att kunskap kan vara relativ och inte absolut), 2) dialektiskt tänkande (förmågan att se och lösa motsättningar i tillsynes oförenliga åsikter) 3) systematiskt tänkande (förmågan att se saker i ett större perspektiv - att kunna skilja på skogen och träden).
De här sätten är avancerade eftersom man i ungdomen ofta har ett sätt att se saker som svarta eller vita, rätt eller fel. Och att ett svar är bättre än inget. Det krävs tid, erfarenhet och ansträngning att utveckla ett flexibelt och subtilt sätt att tänka och det kan man bara få med ålder och erfarenhet.
 
Nästa tankeväckande sak jag lärde mig var att jag befinner mig  i "Summeringsfasen" - som brukar inträffa strax före 70, Det är den näst sista fasen. Det känns ju lite tråkigt tyvärr!
 
Dem karaktäriseras av att man då ägnar sig åt rekapitulation, resolution och tillbakablickande. Det kan ge sig i uttryck av att man vill ge tillbaka något till familj och samhälle genom att skriva böcker - memoarer eller andra självupplevda skrifter, hålla på med släktforskning, filantropi eller volontärverksamhet mm.
Och det verkar ju stämma precis med denna gubbe.
Så det är bara att sträcka på sig och köra vidare ett tag till och inte känna sig överkörd bara för att man börjar se och höra lite illa.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar