onsdag 5 maj 2021

vi blir inte yngre..

Hej Ungdomar!

Idag åkte jag sjuktransporttaxi för första gången. SLL har infört under Coronan att personer över 70 räknas som riskgrupp och om vi måste besöka en vårdinrättning, har vi möjlighet att få ett Sjukkort av vårdgivaren som innebär taxiresa t o r mot en smärre egenavgift på max 140 kr.

Min husläkare tyckte förra sommaren att mitt PSA-värde hade stigit lite mycket och skrev en remiss till en Urologmottagning. Läkargruppen Victoria ligger i Söderhallarna och var lätt att ta sig till med pendeln från Nynäs. Man hoppar av vid Södra Station och promenerar 10 minuter. Det var innan jag visste om taxi.

Hade föreställt mig herr doktor urologen som en lång och ståtlig karl, nästan som jag själv, och med vackra långa och känsliga fingrar som en konsertpianist. Man vet ju vad en sådan gör och här behövs både längd och känsla. Han var säkert tvungen att beställa extra långa men smala plasthandskar för sina uppdrag, trodde jag.

Den som ropade upp mig var Dr Ann-Helen Scherman Plogell. En dam ca en halv meter kortare än herr fantasidoktorn och rund som en boll. Och hon fick säkert beställa extra korta och extra fingertjocka plasthandskar. Hon gav sig an uppdraget med glatt mod och tyckte att prostatan kändes lite stor men inte farligt hård och med hjälp av en annan apparat så kunde hon via ultraljud inte heller se någon elak förhårdnad som skulle kunna tyda på cancer. Men hon kunde inte se baksidan - ”är det inte där du är”, sa jag inte men tänkte.

Det var en mycket sympatisk och härlig dam och hon tyckte att för säkerhets skull vi skulle ta en MR röntgen av prostatan för att utesluta detta. Och det skulle komma en kallelse från Ersta Röntgenavdelning så småningom. Men nu var andra Corona vågen på väg in i samhället, så jag tackade nej till de första två inbjudningarna men då blev jag upplyst om just sjuktransport via egen taxi. Och nu idag efter 1a sprutan och 5 veckor var jag där.

Kunde ringa ett speciellt telefonnummer igår och beställa en bil från Kaptensgatan 6 till Ersta sjukhus. Skulle komma 09.30. RUT skulle också komma och städa kl 10 idag så det passade ju perfekt att jag då var utflugen. Nu ringde RUT och hennes kollega och frågade om de kunde komma redan kl 09.15 och snäll som jag är, så gick jag ut med soporna och mig själv redan kl 09.10 och lämnade plats för de två. Det var inget skönt väder i morse. Kallt och blåsigt och snön låg nästan i luften där jag stod i trappuppgången och huttrade. Kl 09.40 ringde jag och klagade. ”Var på väg” var svaret men de visste inte var taxin var. 09.50 kom Ahmed (eller kanske Ali) och körde gubben med mask i baksätet lugnt och fint till Ersta.

Och 12.30 när min MR var avklarad kom en annan Ali (eller kanske Ahmed) och körde mig lika fint tillbaka.

Nästa etapp på skalan är Färdtjänst. Då skall man vara i sämre skick. Men det kommer nog snart det också. Trappan är brant utför.

Min kompis Allan, som är lika gammal som jag, har en sämre fysik och har fått Färdtjänst. Han har i sin tur en kompis som bor på Ormön, som ligger lite söder Gräsö. Förra sommaren var han där två gånger och besökte kompisen och kunde åka Färdtjänst i egen taxi till länsgränsen som är Grisslehamn. För 140 kr. Och där möttes han av den andre för sista biten till strömmingsbordet med obligatoriskt brännvin.

Allan kan ha en medföljare för 40 kr. Och jag råkar ha en egen kompis på Gräsö som ibland också önskar sällskap till Dryan.

Seems like a plan!

Och så får jag öva mig lite på nästa trappsteg också.

2 kommentarer: