tisdag 6 oktober 2020

Tufft att vara Kungsfågel

Migration är ett ord som används numera också inom det svenska språket. Ursprungligt är det väl engelska och betyder vandring eller förflyttning.
Just nu är det högaktuellt på Landsort. Flyttfåglarna kommer i tusentals och passerar och i många fall också stannar på vår ö för att vila vingarna. Och kanske äta upp sig lite inför nästa etapp som oftast går söderut så här års. På våren flyttar de blivande föräldrarna till sina häckningsplatser norrut och nu på hösten kommer de och de nya ungarna på sin väg söderut för vintern. En del stannar i södra Europa och andra far hela vägen ner till Afrika. Om de överlever, förstås. Jag hälsade på en liten Kungsfågel i veckan som satt på min trappa och vilade sig. Jag frågade vad han hette och uppfattade att han sade ”Ivan den tionde”.  Det var nämligen kraftig ostlig vind och de försöker vänta i sina hemländer på att få fördelaktig medvind på sin färd över havet. Och det kan nog stämma för enligt en tillfrågad ornitolog, så kommer många just från Ryssland och man räknar tyvärr med att bara var 10e unge överlever. Det är mycket som kan gå fel när man befinner sig i luften med inget land i sikte och väger bara ca 5 gram. Lite plötslig motvind gör att de dör i luften sägs det.
Så det var väl han! Ivan den 10e.
Igår stod jag och pratade med grannar som bor bredvid Kummelhålet. Med var också Pohlman, som är Bosses katt och som alltid kommer och tigger strömming när vi varit ute och fiskat
 Han har lärt sig hur motorn låter. Men nu gjorde han plötsligt ett språng och vips hade han en trött Kungsfågel i munnen.
Snacka om otur. Du har växt upp på den ryska tundran, överlevt Putins dumheter, tagit dig över hela Östersjön och precis när du landar på fast mark, så blir du uppäten av en guldgul katt. Ivan den 9e.
Förstår också att de är ovana vid civilisation för alla oss boende har råkat ut för att det dunsar till på våra fönster. De flesta verkar klara sig, men i morse låg en liten blöt stackare död på min kökstrapp. Ivan den 8e.
Som sagt, livet kan vara tufft även för de som inte behöver vara rädda för Corona.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar