onsdag 9 november 2016

TRUMPeten..

..blev vald till USAs 45:e president.
Och de flesta förstod ingenting. Den mycket erfarna politiske reportern Stefan Borg på TV4 var helt säker på att Hilary skulle ta hem det hela. MEN. hans yngre kollega under valvakan, Marcus Oscarsson, var långt ifrån säker och menade att Trump mycket väl kunde vinna. Det han baserade sina "farhågor" på var ett antal kriterier, Brexitutgången, någon halvskum politiker i någon stat i USA blev vald vid ett annat tillfälle som ingen heller trodde på, och det var därför folk skämdes för att berätta att de tänkte rösta på honom så det framkom därför inte i prognoserna. Men när det var dags, så var deras solkiga valsedlar i urnorna. Och att Fru Clinton var kvinna och dessutom mycket illa omtyckt av diverse olika skäl.
Och unge Marcus fick så rätt på alla punkter. Han bubblade av entusiasm under hela natten när han redovisade resultat stat för stat. Och det syntes på honom att detta uppdrag var det roligaste han gjort i hela sitt liv och han såg redan fram emot valet om 4 år igen.
Grattis Marcus till ett kanonjobb!!
Jag förstår delvis det amerikanska folket. De var så innerligt trötta på politiker och tung administration och egentligen körde ju Trump med samma sakskäl som Obama gjorde 8 år tidigare.
Change! 
Lite mer burdust och inflammerat men ingen kunde undgå att se att han visade långfingret åt allt och alla som representerade det bestående och situationen i landet.
Här var det 2000-talets cowboy som inte sköt från höften med pistoler men med verbala skott som träffade och missade. Men det small som fan och han hördes därför. Ett amerikanskt mansideal. Någon att luta sig emot och som skulle kunna förändra min situation. Samma taktik som Hitler också använde. "Det är inte ditt fel att du har det taskigt utan någon annans och jag skall hjälpa dig om du håller dig till mig"!
Vad kommer att hända nu då?
Så farligt blir det nog inte tror jag. Även den mest entusiastiske brukar bli tilltufsad av systemet förr eller senare. Nu har han ju hela kongressen med sig och det underlättar ju också arbetet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar