måndag 7 november 2016

Med ålderns rätt (uppdaterad text och därför fel datum)

Det amerikanska presidentvalet avgörs i morgon. Den ena kandidaten är 69 år och den andra 70. Och en presidentperiod är 4 år och oftast sitter de två perioder om de sköter sig. Men det är väl tyvärr ingen risk i detta sammanhang.
Och ingen är populär men det beror inte på åldern.
Det är väl det enda positiva man kan säga just nu om amerikanarnas stollerier i detta val.
I Sverige har vi ministrar och partiledare som inte har fyllt 30. Det är väl inget fel på ungdom men jag tycker att vi har en åldersfixering i Sverige som inte är hälsosam. Under alla mina  30år som chefsrekryterare var jag aldrig med om att medverka till att någon över 60 fick det aktuella jobbet. Och det var inte mitt fel, det lovar jag.
Det var facket och arbetsgivaren som höll emot.
Jag glömmer aldrig ett tillfälle där jag hade ett uppdrag att jag skulle hitta en mycket erfaren datakommunikationsspecialist/chef till ett större företag som nu var börsnoterat och tidigare hette Televerket.
Man måste vara försiktig med sekretessen i min bransch...
I kravspecifikationen stod det säkert att personen i fråga skulle vara mellan 30-45 år eller något sådant som det brukade stå.
När jag höll på med researchen så fick jag kontakt med den störste guru som vi kanske hade i Sverige inom detta specifika område.
Han gav mig några tips och så sade han på slutet " att det här skulle jag kanske själv vara intresserad av". Han var just fyllda 60 och jobbade på ett annat stort och välrenommerat företag men som låg i Älvsjö och det här andra låg i Handen utanför Stockholm. Hans fru som var lärare hade nämligen fått en ny tjänst i Handen och de hade diskuterat att flytta dit för att hon skulle slippa alla eländiga trafikköer morgon och kväll. Och jobbade han där, så skulle även han slippa köerna och kanske cykla till jobbet. Och han hade ju faktiskt varit på samma förtag i över 30 år så detta skulle kunna bli en liten kick i livet. Ett sista jobb innan pensioneringen.
Jag var eld och lågor.
Vilken "sockerbit"!
Med den killen ombord skulle det bli hur lätt som helst att attrahera andra duktiga medarbetare till samma arbetsplats. För man ville absolut växa.
Men högste chefen tyckte han var för gammal och även facket var mot. De förstod ingenting hur mycket jag än försökte förklara att denna gubbe inte kommer att sluta om 2-3 år som många andra gjorde i branschen och att hans startsträcka var noll, någon pappaledighet eller vård av sjukt barn existerade inte och den attraktionskraft han skulle ge avdelningen skulle vara ovärderlig.
De var egentligen inga dumskallar men de var låsta i sitt tänk om ålder.
Jag hittade en annan gubbe som var bra och som slutade efter 3 år.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar