onsdag 13 oktober 2021

vi blir inte yngre

 Var och besökte min fotvårdare i måndags. Malin bor tvärs över gatan, så jag går ner i bara tofflor och inga strumpor. 

Det är ju lite jobbigt att ta av och på dem. 

Och hon skall ju i alla fall sätta  de två fossingarna i varmt tvålvatten en stund för att mjuka upp dem. Min fd vårdare hade en devis som jag kanske har nämnt tidigare: "Lägg dina fötter i mina händer"!

I alla fall så nämnde hon att hon har en äldre patient som hon åker hem till, och som hade berättat att hon hade ramlat och låg på mage på golvet och kunde varken resa sig eller vrida på sig på flera timmar. Till slut kom hemhjälpen för de dagliga sysslorna och fixade upp henne. En annan kompis berättade också att han hade ramlat i hemmet och inte kom upp på 6 timmar för telefonen låg på ett bord och var svår att nå. Och sedan batteriet tomt och ingen extranyckel utanför så det blev till slut låssmed som behövdes för att anhöriga skulle kunna hjälpa till. 

Igår kväll på Gokväll på TV1, berättade allas vår Sofia Hemmagympa tjej, just om träning för att hålla balans och att det nu fanns klockor att köpa som ringde upp förprogrammerade nummer om du föll. ICE eller t o m 112 kunde automatiskt anropas. 

Muskler som håller emot och balans är färskvara och måste tränas, sa Sofia. Och dålig syn och stel nacke kan också göra att vi faller när vi är ute och går. 

En annan klok vän lägger alltid mobilen på golvet när hon skall upp på en stege eller liknande. Om man faller och gör sig illa, så hamnar man ju oftast på golvet.- Och där finns redan då "Räddaren i nöden"!

För varken Mohammed eller berget lär ju komma och skulle väl inte heller göra så mycket nytta.

Och skall man nyttja Ättestupan måste man göra det i tid. Snart är man för gammal för att orka klättra upp eller också faller man omkull på vägen upp och kan inte resa sig...

Mycket nytt att fundera på när vi blir äldre, tyvärr. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar