onsdag 14 april 2021

Hur svårt kan det vara?

 I gårdagens TV annonserade man om ett program som kommer att sändas i kväll. "Uppdrag granskning" har undersökt internationella ligor som stjäl kläder från insamlingsbehållare. Ngn gubbe från en paraplyorganisation uppskattade svinnet till 15-20 % som motsvarade 2000 ton kläder som inte kom fram dit de skulle. Och kunde säljas för att ge pengar till nödlidande i världen.

TV gänget hade tydligen GPS märkt vissa kläder och kunde därför följa buset fram till långtradarna med destination Litauen.

Är det inte kläder, så är det inbrott i villor, tar verktyg från hantverkarbilar, stora maskiner för byggentreprenörer eller utombordsmotorer och riggar. Och fina bilar förstås. Hade själv en Jeep Grand Cherokee V8 som försvann julaftonsmorgon 2006 från Foresta garaget bredvid min dåvarande bostad. Därifrån var det inte långt till Frihamnen.

Alla vet att det mesta går österut från hamnarna på vår ostkust - Stockholm, Grisslehamn, Norrtälje, Nynäshamn m fl. 

Tullarna säger att vårt uppdrag är att se till att det inte kommer in förbjudna varor i Sverige och att de inte har mandat att söka igenom lastbilar, långtradare och andra fordon som skall ut ur landet. Många är ju fullproppade med stöldgods - det vet alla.

MEN - ge då tullen det mandatet och låt de arbeta tillsammans med polisen!!

Beslagta last, fordon och in med buset i finkan, så kommer många människor i Sverige, ganska snart känna sig tryggare och försäkringsbolagen kan sänka sina premier betydligt. Och buset lär sig fort att det inte lönar sig och söker nya marknader.

Varför är det så svårt att fixa detta? Fordonen står ju stilla på marken på svenskt territorium och skall köra in i fartygen som väntar. Röntga t ex. Eller lyft bara på presenningen!

Lätt som en (p)Lett..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar