onsdag 18 november 2020

Blogginlägg 399 med rubrik 'Tjing och Chang'.

Dr Manoj Kakar kommer ursprungligen från Indien. En oerhört härlig och kul och förmodligen även mycket duktig och ambitiös person. Han är överläkare på S:t Eriks ögonsjukhus och specialist på glaukom och retina.
 För er som inte har ögonproblem betyder det grön starr och problem med gula fläcken.
Jag har bägge delarna. Tror att det är ca 5 % av befolkningen över 55 år, som får glaukom i ett öga. Sannolikheten att få det i bägge är mycket mindre. Säg att det också är 5 % för enkelhetens skull, så blir det 0,05x0,05=0,25 % att få det i bägge ögonen.
Att få makula pucker i ett öga är sannolikheten 0,3 %. Att få det i bägge är 0,3x0,3= 0,09 %. 
Att samma gubbe skall få både glaukom och makula problem i bägge ögonen samtidigt, är ca 0,09x0,25 = 0,025 %. Ungefär samma sannolikhet som att som herre bli träffad av en meteor på damtoaletten på NK.
Och det har jag fått.
 Men det får man inte något Nobelpris för heller.
Manoj, som vi tillsvidare kallar Tjing har tagit hand om mina ögon sedan 2016 på S:t Eriks ögonmottagning. Efter 4 år säger han att sjukhuset vill koncentrera sig på akutvård och sådana som jag som bara går på kontroller 2 ggr per år får finna någon annan resurs utanför. Nu råkar han jobba extra på privatägda Optalux på Karlavägen som är ansluten till Försäkringskassan, så dit är jag välkommen. En gammal patricervåning in mot gården med massor av mindre och större rum. Ett 10-tal läkare jobbar där och bara en enda heter Svenson eller Larson. Ambitiösa herrar och damer med ögonläkarspecialist kompetens från jordens alla länder extraknäcker där. Syrrorna springer mellan reception och kollar synskärpan och tar bilder på ögonbotten mm. 
Full fart. Här skall debiteras!
Ibland hann de inte droppa i pupillvidgande droppar, så då fick vi hoppa över det och ibland var bilderna suddiga så då fick Tjing ta nya själv. Men jag stod ut för jag gillade Tjing.
Droppen, sic, kom under våren genom en avbokning av S:t Eriks hornhinneavdelning av ett remitterat besök pga av Coronan och min ålder. 
Men inte Optalux. Där stolarna i väntrummet stod med knapp halvmeters mellanrum, där ville man träffa mig för ett patientbesök. Kändes som Mammon var starkare än Vården. 
Då hoppade jag av, trots Tjing och blev remitterad till Farsta Ögonspecialistklinik och i förrgår träffade jag Chang. Anthony Chang, ursprungligen från Taiwan och talade en utmärkt svenska precis som Tjing.
Han kände väl till Tjing och tyckte han var rolig men de blev alltid osams när de träffades genom att diskutera Dalai Lama och gränskonflikten mellan Kina och Indien, berättade han för mig.
Mer om detta i jubileumsblogg inlägget # 400.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar