tisdag 12 mars 2013

Med facit i hand är det lätt


En tragisk olycka hände igår i mina hemtrakter. Två, av polisen välkända brottslingar, hade smitit från en bensinmack i Uppsala utan att betala, och polisen var efter dem. Buset drog mot Enköping i en stulen bil i hög hastighet och polisen hack i häl. I nästan lika hög hastighet. I sådana situationer kan vad som helst hända. Massor av människor har fallit offer för galningars framfart. Sker inte så sällan. Nu bestämde ansvarigt polisbefäl att de måste stoppas. Inte bara för att det har blivit ett alltför vanligt sätt att tjäna pengar genom att inte betala för sig, tja - ofoget måste stävjas. Period!
Befälet vet vart buset är på väg och tar ett beslut att ringa Hjulstabron som ligger mellan Enköping och Strängnäs - som jag befar varje gång jag skall åt det hållet.
"Vi har bus på gång i stulen bil med stulen bensin som kör fort i er riktning. Kan ni vara bussiga och fälla bommarna och öppna bron, så de inte kommer över, så kommer vi och plockar upp dem. Roger?"
"Roger!"
Buset fattade inte att det inte bara var bommarna som var fällda utan även bron var öppen. I 120 km/tim eller något sånt typ, far de genom bommarna och rakt upp i luften och ner i Mälarens iskalla vatten. Dog på fläcken förmodligen.
Nu stor utredning mot befälet om mera "våld än vad saken krävde."'
MEN tänk! Om de hade passerat Hjulstabron och nedfälld i sitt vanliga skick, och sedan 3 km därefter krockat med en barnfamilj från Stallarholmen på väg mot Arlanda för semesterresa och alla 7 inblandade i de två bilarna dog.
Vad hade det då stått i tidningen?
"Jo, att polisen genom en enkel manöver skulle kunnat ha stoppat dem genom att ringa och öppna Hjulstabron, så hade olyckan inte skett. Ansvarigt polisbefäl kommer nu att granskas för vållande till annans död....."
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar