torsdag 7 mars 2013

Herr och fru Riksdag - begrip något


Jag har himla svårt att acceptera det där med att Sverige skall investera miljarders miljarder i nya Saab Gripen plan.
När skola och omsorg och sjukvård skriker efter mer resurser.
Och som jag skrivit tidigare är jag helt övertygad om att när de flygplanen är färdigkonstruerade, uppe i luften efter flera års försening och fördyringar, så behövs de ännu mindre än redan idag. Morgondagens eventuella krig kommer inte att föras varken på land, på havet eller i luften.
Det kommer att föras i rymden – cyberrymden. Och även i fibernät mm och allt annat som sköter information och kommunikation.
Slå ut husse i toppen, så har du fixat gänget nedanför. Det lärde vi oss ju redan i folkskolan att den  6 november 1632 när Gustaf II Adolf kom snett i dimman, så gick allt åt pipsvängen.
Och ännu tydligare idag. Se bara på Kuwait och Irak krigen med Iraks toppstyrda organisation.
Puff - på mindre än 100 timmar så var den miltära delen av kriget avklarad. Man slog ut alla viktiga centra.
 Vietnamkriget tog ju lite längre tid, men vem vann det trots att förlorarna – i detta fall USA, förfogade över 1000- falt mer stridsvagnar och flygplan och bomber. De fick ju inte tag i ngn husse att slå till mot för motståndet fanns i grottor och tunnlar och överallt där de inte kom åt dem.
En av de första att påvisa detta paradigmskifte var min gamle kompis generalstabschefen marskalk Nikolaj Ogarkov i Ryssland. Han lanserade i början av 80-talet MTR – militärteknisk revolution för att beskriva förändringen från massarméer till teknikdriva operationer. USA hängde på i slutet av 80-talet och kallade det RMA – Revolution in Military Affairs.
För att inte trötta ut er kära läsare med ännu fler detaljer som ni inte förstår, så har de tankegångarna utvecklats ytterligare de senaste åren och det stora övergripande problemet för alla är att skydda sig från cyberattacker från motståndarna i kritiska skeenden. Om vi har 4,  40 eller 400  Saab Gripen spelar ingen roll egentligen om vi inte får upp dem i luften och de vet vart de ska.
Kommer ni minnesgoda ihåg för några år sedan att de 4 Gripenplan som skulle öva på Kallax flygplats i Luleå, inte kunde starta för att lufttrycket var för högt i atmosfären och höjdmätarna därför skulle visa fel? Man hade inte programmerat för så högt tryck för det hände ju så sällan…
Tänk om ryssen anfaller en fin högsommardag, vad gör vi då?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar