måndag 6 november 2017

Att räkna är svårt

Ledningen på F&S i Nynäshamn tyckte att bastuaggregaten i herrarnas omklädningsrum, gick sönder alldeles för ofta.
Man ansåg tydligen att det var "badkastandet" som vi proffs säger när man slänger lite vatten på stenarna, som var orsaken att aggregaten gick sönder.
Vad gör man då?
Jo, man sätter upp en lapp på bastudörren och proklamerar att nu är det Torrbastu som gäller. Inget vatten på stenarna hädanefter.
Jaha!
Så var det klart, trodde man förmodligen.
Men icke!
Jag skrev ett ganska galant brev till Verksamhetsansvarig med kopia till Ordföranden och sade att så här kan vi inte ha det.
Det blir ingen torrbastu bara för att man har bestämt det. En torrbastu behöver upp emot 100 grader för att den skall fungera enligt mig och Tylö.
En bil tutar inte heller även om man går framför och viftar med en lapp som det står TUT på!
Tänk om och gör rätt, var mitt råd. Aggregatet var för litet för att klara att komma upp till 100 grader eller också var bastuvolymen för stor. Välj själv. Och dessutom är det väldigt få som gillar så hög och stickande värme för att få den efterlängtade svettningen, som är bastuns innersta själ.
Fick inget svar.
Skrev ett nytt mail och lite artigare i tonen men fick inte heller svar på det.
Skrev ett tredje mail och skickade med Tylös rekommendationer för temperaturer och val av miljöer. 
Fick jag svar? Nä!
Skickade ett artigt sms till Verksamhetsansvarigs mobilnummer och bad henne att konfirmera om hon fått mina mail som jag skickat via F&S hemsida.
Fortfarande inget svar fastän det står på nämnda sida att det är en demokratisk förening och alla får hjälpa till att utveckla verksamheten.
Nu börjar det gny i herrbastun. Gubbarna tar med sina egna vattenflaskor och sprutar på när man vet att det bara finns vänner i närheten.
Om det inte blir en ändring i veckan så trampar jag in till henne och berättar sanningen.
Om man slänger saltvatten/havsvatten så kan det skada värmeelementen på grund av korrosion. Här är det sötvatten.
Säg att ett aggregat i värsta fall ändå skulle förkorta sin livstid med ett år i alla fall för att gå fienden till mötes.
Ett aggregat på ca 10 KW kostar kanske 10 tkr. Om det håller i 4 år i stället  för 5 år så blir det en merkostnad på 2500 kr på 4 år eller ca 600 kr om året. Lite busräkning hit och dit.
Nu står aggregat på max och vi kommer ändå inte upp i mer än precis 90 grader som bäst. För lite för torrbastu. Så det är också ett funktionalitetsproblem förutom ett ekonomiskt problem.
Om man i stället hade våtbastu, så räcker det med 75-80 grader.
Då skulle man spara ca 20 % av energiåtgången. (Förlusterna blir större ju högre temperatur).
Nu står bastun på 13 timmar per dag på vardagar och kortare på helger men det blir i alla fall ca 80 timmar i veckan eller 320 per månad. Det blir 3200 KVH med ett 10 KWs aggregat.
20 % är 640 KWH och med 1 kr/KWH så blir det 640 kr/mån eller en besparing på 7200 kr/år.
Är det inte bättre än att spara 600 kr/år?
Och tänk att på att en gnällgubbe  som jag som låter högt så går det säkert 10-20 stycken som tycker lika dant men inte säger något. Och tänk dessutom att det inte är bara jag som går ut utan kanske 5 till som inte tycker att det finns en fungerande bastu, så tappar F&S intäkter de närmaste 5 åren ca 90 000 kronor ytterligare.
Är det bra det för att spara 600 kr per år och dessutom få missnöjda kunder?
Skall det vara så svårt med lite räkning?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar