tisdag 17 januari 2017

Jerringpriset - svenska folkets pris?

Så var det dags igen.
Det kanske finaste priset inom svensk idrott skulle delas ut på Idrottsgalan. Hela folket skulle få rösta och det fanns ursprungligt 15 kandidater som sedan blev 8 och sedan 5 och sedan 2.
När jag hörde på kvällen att de två var Henrik Stenson och Peder Fredricson, så slog det mig direkt.
Hästsportens Fredricson kommer att vinna.
Och det gjorde han och varför det?
Jo precis av samma skäl som Rolf-Göran Bengtsson vann 2012. Ridsportförbundet uppmanar alla sina medlemmar att unisont ställa upp för sin sport med alla tillgängliga medel. Rösta rösta rösta!! Och uppmana alla ni känner att göra detsamma. Bara sista kvällen kunde man rösta 6 ggr på samma kandidat om man vill via SVT Duo app utan kostnad.
Hur många människor i Sverige känner närmare till Peder Fredricson? Inte många av vanligt folk. Och var hans prestation av yppersta världsklass och i samma nivå som sina andra medtävlare? Mycket tveksamt. Han tog inte ens guld utan bara silver iofs bra men inte i jämförelse med de andra. Och det är inte bara stora sporter som vinner utan Magdalena Forsberg vann flera ggr i den lilla sporten skidskytte.
Men hon gjorde den sevärd både för hennes egen skull och henens resultat.
Nu måste hela systemet göras om eller läggas ner. Det får inte bli som Let´s Dance där experterna går i taket pga av att "folket" röstar på någon klumpeduns.
En variant är att man bara får avlägga en röst var eller hittar på något annat som hindrar riggade val.
Jag tyckte faktiskt lite synd om den stilige Fredricson när han skulle hålla tack talet. Han gjorde det bra men ändå måste han känna lite fadd smak i munnen som säkert många med mig också kände.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar