onsdag 11 mars 2020

Property

betyder egendom eller tillgång mm på svenska.
Den inte alltför blyge Oscar Engelbert har döpt sitt företag för Fastighetsutveckling till Oscar Properties. Och så heter det än så långe..
Det kända arkitektkontoret OMA  har ritat de Norra Tornen som kommer att bli Stockholms högsta bostadshus och där det första som heter Innovation är 125 meter högt och det andra som heter Helix blir 110 m. 186 svindyra bostäder i det första och där folk nu har flyttat in.
Ett litet problem har uppstått. Rättare sagt om man skall prata klartext - ett gigantiskt problem har uppstått.
Avloppsledningarna läcker!
Ett så högt hus rör sig när det blåser och därför måste man ha rörliga fogar när man skarvar avloppsrören för att ta upp de spänningar som då uppstår. Och det hr man inte utan man har använt konventionella betongrör och hårt skarvat dem.
Var någonstans börjar problemen först?
Jo, högst upp där påfrestningarna är störst förstås. Och där de dyraste lägenheterna ligger och sedan rinner avloppsvattnet nedåt och kommer ut hos grannen under eller kanske på sidan om. Och det är inte vanligt vatten utan vatten blandat med kuckelimuck från toaletterna. Entrecote och Hasselbackspotatis eller gåslever luktar tyvärr inte bättre i den aktuella konsistensen än falukorv och makaroner.
Och alla dessa ledningar ligger ju i bjälklaget som nu måste skäras upp och aktuella familjer får nu flytta ut och som just har flyttat in och de ännu ej berörda grannarna får leva i en byggarbetsplats med alla de oljud och problem det för med sig. i nästan oändlig tid framöver.
Varför kan jag även detta?
 Jo, när jag bodde i Brf Södermanland på Lidingö/Foresta, så hade vi stora terrasser till de flesta lägenheterna och de låg i etager ner mot Lilla Värtan. För att inte regnvatten från en terrass skull rinna ner på grannen under, så byggde man terrasserna med lutning in mot livet av huset och satte där vattenbrunnar. Och det fungerade väl bra i teorin och innan packningarna började torka efter 20 - 30 år eller så. Och då började det läcka. Och vatten tar sig in där det vill och finns springor och kommer ut någon helt annan stans ofta. Och därför jättesvårt att hitta vad det ursprungliga problemet fanns.
Den kände puss arkitekten Gert Wingårdh säger att vatten är det farligaste som finns i ett hus. Har du inget bra tak, så har du inget bra hus. Och jag håller med honom om jag slipper få en puss!
Så mitt råd till herr Oscar utan Property snart, riv hela huset och börja om från början. Du kommer aldrig att fixa det här och de brf köpare som har haft råd att lägga 150- 200 000 kr per kvm, de är ofta inte så snälla och lätta att förhandla med ...
Eller schappa till Västindien innan du går samma öde till mötes som Carl-Erik Björkegren!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar