tisdag 25 februari 2020

Hur uttalar/stavar man egentligen?

Kommer ihåg i början av 60-talet när man lyssnade på Radio Luxemburg och som sändes på engelska. Det var före Radio Nord.
När det var någon frågetävling eller någon lyssnare ringde in från UK, så fick de ofta bokstavera sitt namn. Man kunde inte förstå av uttalet hur det skulle stavas nämligen.
Likadant var det när man började lira golf i början av 70-talet. Det var inga problem med Gapo och Dunlop 65 bollar, men sedan kom en som blev allt populärare.
Titleist.
För oss nordbor, så borde den heta [TITTLAIST], men det gjorde den absolut inte utan den hette [TAJTLISST] Hm och varför då? I och för sig har vi lärt oss att i på engelska skall uttalas [AJ] men det verkar ju inte alltid stämma för bland de första ord vi tonårspojkar lärde oss på engelska var ju tits som betyder tuttar. Och det uttalas [TITTS]!
Och nu har ju en annan gubbe än Billy Butt fått samma straff för att lura trosorna av ambitiösa unga damor, nämligen Harvey Weinstein. Och hur uttalar man hans namn då? Jo tydligen [WAINSTIN]!
Varför inte [WAINSTAIN] eller [WINSTIN] eller [WINSTAIN]? Får man därborta bestämma själv hur man skall uttala sitt namn? Kan jag bestämma att Sten Eric Larson skall uttalas [SVEN BERTIL TÅB] eller [FANTÅMEN]?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar